2003. évi rendezvények

 

Tartalom:

Élő magyar hadtörténelem Buda várában (török hódoltság kora)
Élő magyar hadtörténelem Buda várában (Rákóczi-szabadságharc kora)
15. Tavaszi Emlékhadjárat
12. Komáromi Napok - Öregvár Nap

Élõ magyar hadtörténelem "Kuruc Tábor" Siklóson

Mesterségek ünnepe a Budavári Palotában
Élő magyar hadtörténelem a komáromi Monostor Erődben
Zsebeházi napok és Bornemisza Kupa Tengődön
 

 

Élő magyar hadtörténelem Buda várában

(török hódoltság kora)

Fényképalbum:

Törökök és magyarok csaptak össze 2003. január 25.-én szombaton, a budai Várban. A párviadalokra a Mátyás-templom szomszédságában került sor, az államalapító Szent István szobrának szigorú tekintete által kísérve.

[Nagyításhoz kattints a képre]

A bemutatókra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum alapításának 85. évében, "Élő magyar hadtörténelem Buda várában hat színben" címen megrendezett programsorozat nyitórendezvényének keretén belül került sor.

[Nagyításhoz kattints a képre]


Szombat reggel tíz órakor a Kossuth-indulóval, a Himnusszal és ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött el a budavári élő történelemóra. A magyar történelmi zászlókat felvonultató huszárokkal, török és magyar vitézekkel vonult fel a menet a hadibemutató színhelyére, a Mátyás-templom melletti térre. Itt csaptak össze a hagyományőrzők, két korabeli végvári életkép keretében. A két oldalon küzdő felek harcosainak ruha és fegyverzet bemutatója után, a végvári életképeket Töll László hadtörténész kommentálta. A program délután két órától is megtekinthető volt, majd zenés őrségváltással végződött a Prímás-bástyán.

[Nagyításhoz kattints a képre]


Az élő magyar hadtörténelem rendezvényeit a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvéd Vezérkar, a Belügyminisztérium, a Magyar huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, az I. Kerületi Önkormányzat és a Budapesti Rendőrfőkapitányság segítségével tartják meg.

[Nagyításhoz kattints a képre]

A rendezvényen a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Szövetsége a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület által volt képviselve.

[Nagyításhoz kattints a képre]

A magyar katonai múlt és a hagyományok tudományos ismeretterjesztéseként is felfogható programból a tervek szerint video-segédanyag készül a történelemoktatók számára. A rendezvény-sorozat további korok megjelenítésével szombatonként még öt alkalommal folytatódik.

 

Élő magyar hadtörténelem Buda várában

(Rákóczi-szabadságharc kora)

Fényképalbum:

Kiváltságaiktól megfosztott hajdúk, elégedetlen parasztok, birtokaikból kisemmizett nemesek sereglettek a kurucok táborába hogy felajánlják szolgálataikat Rákóczi Ferencnek. Ez volt az alapszituációja Várban 2003. február 1-én megtartott történelmi életképnek.

[Nagyításhoz kattints a képre]

Az "Élő magyar hadtörténelem Buda várában hat színben" című rendezvénysorozat második felvonása a már szokásos módon, ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött, majd a katonai hagyományőrzők és a díszszázad zenés felvonulásával folytatódott.

[Nagyításhoz kattints a képre]

A történelmi játék a Szentháromság téren vette kezdetét. A katonazenekar térzenéje után Nagy Csaba tárogatóművész idézte meg a kor hangulatát.
Ezek után kezdetét vette a történelmi játék. A sérelmeit fennen hangoztató szabadcsapat megérkezett egy kuruc táborba, hogy felajánlja szolgálatait.
A kurucok vezére kérésére bemutatták, mennyire értenek a fegyverforgatáshoz. A vezér elfogadta a velük érkezett tatár csapatok és a császáriaktól szököttek csatlakozását is. A császáriból kuruccá lett altiszt bemutatta, hogyan kell a kanócos puska kezelésére megtanítani a kardhoz, kopjához, íjhoz szokott vitézeket. A történet katonai mustrával, és hűségesküvel záródott.

[Nagyításhoz kattints a képre]

Az előadást a hideg szeles idő dacára szép számmal összesereglett nézőközönség hálás tapssal jutalmazta. A Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület a hajdúk és népfölkelők táborát gyarapította a történelmi játékban.

 

15. Tavaszi Hadjárat

Fényképalbum:

A Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület idén újra részt vett az immáron tizenötödször megrendezett Tavaszi Hadjáraton, 2003 április 2.-tól 8.-ig. Az 1848-as szabadságharcnak emléket állító rendezvénysorozatot az időjárás is kegyeibe fogadta. A hadjárat Jászfényszarutól Vácig tartó útvonalán a résztvevők emlékhelyeket koszorúztak meg, hagyományőrző felvonulásokat tartottak, és a hadjárat nagy csatáit játszották újra. A rendezvények, különösen a csatabemutatók az érdeklődők sokaságát vonzották.

A Bornemisza Hagyományőrség a Hadjárat részeként, Aszódon szervezett koszorúzási ünnepséget az Önkormányzattal, a Művelődés Házával, és a Galga Vezetésbiztosító Ezreddel közösen. Az emlékezés koszorúit helyeztük el az aszódi 1848-az emlékműnél, és Miskolczi Sándor huszárkapitány sírjánál. Egyesületünk tagjai a rendezvényeken és csatabemutatókon népfölkelőként vettek részt.

 

12. Komáromi Napok - Öregvár Nap

Fényképalbum:

A 2003 április 26.-a és május 4.-e között zajlott 12. Komáromi Napok keretén belül került ez évben is megrendezésre az Öregvár Nap. Az Öregvár Komárom szlovák oldalán található és különlegességét az adja hogy a mai napig is katonai terület, melyet csak e rendezvény idejére nyitnak meg a civil közönség számára. Az Öregvár Nap-on kézműves vásár és bemutató, gyermekfoglalkozások, ügyességi versenyek, veterán autó bemutató, zenekarok fellépései, és katonai hagyományőrzők bemutatói zajlanak.

A prievidzai Bojník hagyományőrző csoport, és a Turul Hagyaték Lovasíjász Egyesület bemutatója mellett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Hadtörténeti Múzeum szervezésében kuruc kori tábor-élő kép a Rákóczi-felkelés idejéből címmel tartottak bemutatót magyar hagyományőrzők. A bemutatón más egyesületek mellett a Bornemisza János Hagyományőrség is részt vett.

A bemutatón a felkelés kezdeti időszakát elevenítettük fel. A szerveződő kuruc sereg hétköznapjai kerültek bemutatásra, fegyveres bemutatóval, zenével, tánccal. A sikeres fellépésnek jövőre valószínűleg folytatása is lesz.

 

Élő magyar hadtörténelem "Kuruc Tábor" Siklóson

Fényképalbum:

Az "Élő magyar hadtörténelem Közép-Európa szívében" című programsorozat újabb állomásához érkezett. A Rákóczi szabadságharc kitörésének 300. évfordulója tiszteletére 2003. június 28.-án Siklóson, "Kuruc Tábor" került megrendezésre.
Az Önkormányzat, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség együttműködésével létrejött rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott az érdeklődők számára. A délelőtti órákban a katonai hagyományőrzők gyakorlatozását kísérhette figyelemmel a közönség, majd a vár emeleti kiállító termében tekinthette meg az ünnepélyes megnyitó után a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum "Midőn szabadságunkért harcolunk..." vándorkiállítását.

Délutánt a katonai hagyományőrzők zenés felvonulása nyitotta meg a város főutcáján. A csapatok a külső vár udvarába vonultak ahol Történész szakértő magyarázata mellett kuruc kori életképet mutattak be a közönségnek. Ennek során az érdeklődők megismerkedhettek a kuruc sereg kialakulásának történetével, és jellegzetes fegyvernemeivel, katonáival. Használat közben kerültek bemutatásra a korabeli fegyverek. A tábori életet hajdú kardtánc, dudások, és tyúktolvaj katona vesszőfutása is színesítette.

Az életkép után vette kezdetét a hadijáték. Gyalogos, lovas és tüzér kuruc seregek vették ostrom alá a labancok által védett várat. A két sikertelen kísérlet után a várkaput berobbantva vették be a lovas és gyalogos seregek kemény kézitusa árán a várat, melyen ez után büszkén lengett a kuruc lobogó. A mintegy 120 hagyományőrző lelkes közreműködése és a látványos pirotechnika nagy történelmi filmek csatajeleneteit idézte.

A napot a Honvéd Művész Együttes programja zárta.
Egyesületünk hajdúként harcolva, és táncolva, valamint a kor lányait, asszonyait megjelenítve vette ki a részét e színvonalas produkcióból.

 

Mesterségek Ünnepe
Budavári Palota 2003 augusztus 16-20.

Fényképalbum:

A népművészek hagyományos találkozója immáron tizenhetedik alkalommal került megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében öt napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatták be a tradícionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A látogatók megismerkedhettek a fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács készítő mesterségekkel. A mesterség-bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálták eladásra portékáikat. A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi énekesek, táncosok és zenekarok léptek fel.

[Nagyitashoz kattints a kepre]

Egyesületünk a katonai hagyományőrzést képviselve a Rondella területén tartott hat alkalommal bemutatót. A bajvívásokban, csatában bővelkedő, leányrablással fűszerezett török kori hadijátékot hálás tapssal jutalmazta a közönség.

[Nagyitashoz kattints a kepre]

Bár a közönség dobhártyáit nem kímélte, de a keréklakatos puskával bemutatott kiképző "regula" is nagy tetszést aratott.

Élő magyar hadtörténelem a komáromi Monostor Erődben

Fényképalbum:

2003. szeptember 14-én a komáromi Monostori Erődben rendezték meg az idei évi utolsó "Élő Magyar Hadtörténelem" című rendezvénysorozat záróeseményét. Az immár szokásának mondható szeptember közepi időpontban harmadik alkalommal láthattak a nézők a Monarchia korát felidéző hadijátékot.

[Nagyitashoz kattints a kepre]

Az "Erődostrom-gyakorlat" névre keresztelt hadijáték egy bemutató részből és két "manőverből" állt. A 15.30-kor felsorakozott magyar, osztrák, cseh, szlovák, német,
szlovén és lengyel huszárokat, tüzéreket, bakákat, vadászokat Győrffy-Villám András hő. huszárezredes szemlélte meg, majd jelentését fogadva dr. Lugosi József ezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatója engedélyt adott a hadijáték megkezdésére. A bemutatók első részében először a kiegyezés korabeli csapatok tartottak lovassági, gyalogsági és tüzérségi bemutatót, majd az első világháború gyalogosai és tüzérei következtek. A bemutatók után kezdetét vette az 1867-1914-es időszak hagyományőrzőit felvonultató erődostrom, amely jól megfigyelhető csapatmozgásokkal, látványos pirotechnikai elemekkel szórakoztatta a közönséget.

[Nagyitashoz kattints a kepre]

Ennek végezetével a gépi háborúk korszakát elevenítette fel a csukaszürke ruhába bújt gyalogság, egy géppuskákkal megerősített védelmi állás elleni közeltámadással. Az első világháborús legénység gerincét a Bornemisza János Hagyományőrség és kollégáik aznap kiképzett, lőképes fegyverekkel felszerelt újoncai alkották.

 

Zsebeházi Napok és Bornemisza Kupa Tengődön
2003. október 24-25


Külföldi, határon túli magyar és hazai hagyományőrző csapatok részvételével került megrendezésre idén is a tengődi "Zsebeházi Napok".
A rendezvény névadója a tengődi születésű Zsebeházi István aki részt vett az 1848-49-es magyar szabadságharcban, mint a Sándor huszárezred kapitánya.
A csapatok megérkezése után a katonai hagyományőrzők hozzátartozóikkal és barátaikkal, valamint a meghívott vendégekkel közösen elhelyezték a kegyelet virágait Zsebeházi kapitány sírjánál a temetőben, majd a község I.-II.-világháborús emlékművénél ünnepi megemlékezésen vettek részt.

[Nagyitashoz kattints a kepre]

Ez után került sor a község felújított kocsmájának névadó ünnepségére. A szórakozóhely a község katonai hagyományőrző múltjának adózva a "Bornemissza János Huszárkocsma" nevet vette fel. Így egyszerre állított emléket a huszárhagyományoknak és a község másik történelmi alakjának, a XVI.sz.-ban élt Tengődi Bornemisza Jánosnak. A kocsma falait a falu nagyjainak hagyományát ápoló csapatok, és a tengődi rendezvények képei ékesítik.

[Nagyitashoz kattints a kepre]
[Nagyitashoz kattints a kepre]

A nap hivatalos programját, a Bornemisza Hagyományőrség nagy népszerűségnek örvendő Bornemisza Kupája zárta. A hagyományőrző ügyességi vetélkedőt idén a felvidéki Vörössipkások csapata nyerte. Az oklevélátadások után az ifjú Muzsikás Együttes és Waszlavik Gazember László vezetésével mulatság vette kezdetét a hajnali órákig.
A rendezvény külföldi díszvendégei az osztrák Bund Ehemaligen 4-er Dragoner, és a lengyel Ochotniczy Szwadron Kavalerii voltak.

 

Vissza a Menüsorhoz