2005. évi rendezvények

 

Tartalom:

2005.04.01.- 2005.04.08. "17. Tavaszi Hadjárat"
2005.04.02. Koszorúzás II. Rákóczi Ferenc szobránál
2005.09.09. Díszőrség Thököly Imre szobra előtt
2005.10.21.- 2005.10.24. Zsebeházi Napok - Bornemisza Kupa
2005.10.29. "Bornemisza Akadémia-Bornemisza Udvarház" előadások

 

"17. Tavaszi Hadjárat"
2005. április 01. - 2005. április 08.

Fényképalbum

A Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület idén újra részt vett az immáron tizenhetedszer megrendezett Tavaszi Hadjáraton, 2005. április 1.-től 8.-ig. Az 1848-as szabadságharcnak emléket állító rendezvénysorozatot az időjárás ez évben is kegyeibe fogadta. A hadjárat Boldogtól Vácig tartó - 15 települést érintő - útvonalán a résztvevők emlékhelyeket koszorúztak meg, hagyományőrző felvonulásokat tartottak, és a hadjárat nagy csatáit játszották újra. A rendezvények, különösen a csatabemutatók az érdeklődők sokaságát vonzották.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Külön öröm volt a szervezők és a résztvevők számára, az ifjúság nagy arányú részvétele, mely a katonai hagyományőrzés jövőjét tekintve több mint biztató. Nagy számban képviseltették magukat a határon túli magyar hagyományőrzők is. A Hadjárat leglátványosabb rendezvénye a tápióbicskei csata volt, ahol a résztvevők a legnagyobb számban, komoly pirotechnikával és látványelemmel színesítve idézték meg a győzelmet.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Csapatunk tagjai a rendezvényeken és csatabemutatókon népfölkelőként vettek részt.

 

Koszorúzás II. Rákóczi Ferenc szobránál
2005. április 02.

A Nagyságos Fejedelem születésének 329. évfordulója alkalmából került sor április 2.-án a Rákóczi Szövetség szervezésében koszorúzással egybekötött megemlékezésre a Kossuth téren. A lovas szobor előtt tartott ünnepi megemlékezés után nagykövetek, az Országgyűlés, a nemzeti pártok, és a Rákóczi Szövetség tagszervezetei helyezték el koszorúikat.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A díszőrséget a Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület tagjai adták, tisztelegve a Fejedelem nagysága előtt.
CUM DEO, PRO PATRIA ET LIBERTATE!

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

 

Díszőrség Thököly Imre szobra előtt
2005. szeptember 09.

Háromszáz éve, 1705. szeptember 13.-án 48 éves korában halt meg a törökországi Nikodémiában, a mai Izmitben Thököly Imre, Felső-Magyarország és Erdély fejedelme, a "kuruc király".

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Ez alkalomból a Hősök terén felállított Thököly szobornál tartott megemlékezést a Zuglói Önkormányzat, a Zuglói Polgárőrség, és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. A koszorúzással egybekötött ünnepségen a Bornemisza Hagyományőrség több váltásban díszőrséggel tisztelgett a Fejedelem emléke előtt.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

 

Zsebeházi Napok - Bornemisza Kupa
2005. október 23. - 2005. október 24.

Fényképalbum

Ez évben is megrendezésre került a somogy-megyei Tengődön a Történelmi Lovas Egyesület által szervezett nemzetközi katonai hagyományőrző rendezvény.

A megemlékezések Zsebeházi István, az 1848-49-es szabadságharc Sándor - huszárezrede kapitányának, tengöldi Bornemisza János, a török elleni harc neves kapitányának alakja, és az 1956-os forradalom emlékének megidézése köré csoportosultak. Ennek keretében először Zsebeházi István sírját koszorúzták meg a résztvevők és a község vezetése a temetőben. Az után ökomenikus imádsággal folytatódott a rendezvény a tengődi református templomban. A koszorúzáson részt vevők csatlakoztak a Hősi Emlékműnél tartott ünnepi megemlékezéshez.

A koszorúzás után a Bornemisza Huszárkocsma udvarán kezdetét vette a Honvéd Vadász Hagyományőrző Egyesület bemutatója az erre a célra külön kiépített akadálypályán.

Ezt követte az immár hagyományos Bornemisza Kupa. Az egyesületünk által rendezett hagyományőrző ügyességi vetélkedő ma már elválaszthatatlan részét képezi a Zsebeházi Napok programjának. Az idén a kupát az I. Felvidéki Huszárbandérium nyerte.

Ezzel egy időben a Magyar Hagyományőr Világszövetség által meghirdetett többfordulós főzőverseny is zajlott az udvaron. Az estét a H-599 rock zenekar, a Waszlavik, a Szabadcsapat és a Huszár-rock koncertje, majd hagyományőrző táncház és dalárda zárta hajnalig. A talpalávalót, a Zagyva Banda húzta.

 

"Bornemisza Akadémia-Bornemisza Udvarház" előadások
2005. október 29.

Egyesületünk ez évben is megrendezte hagyományőrző előadássorozatát, mely az előző évhez hasonlóan a török hódoltság korát választotta témául, de ezúttal inkább az ellenfélre helyezve a hangsúlyt. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Dísztermében neves előadók osztották meg tudásukat az érdeklődő közönséggel. Dr. Dávid Géza tanszékvezető (ELTE Török Tanszék) az Oszmán Birodalom történetét ismertette a közigazgatás és a hadsereg fejlődése szempontjából. Dr. Szöllősy Gábor múzeológus, a janicsár társadalom történetébe, szervezetébe, és viseletének rendjébe vezette be a hallgatóságot.

Závodi Szilvia régész-történész (Hadtörténeti Intézet és Múzeum) a török kori várépítészet magyarországi jellemzőiről tartott előadást, konkrét régészeti feltárások tükrében. Az előadásokat követően - néha közben is - a hallgatóság kérdéseket tett fel a témához kapcsolódóan. A feltett kérdésekre válaszolva gyümölcsöző párbeszéd alakult ki az előadók és a közönség között.

A Bornemisza Akadémia újabb témákkal, új előadókkal, jövőre folytatódik!

 

Vissza a Menüsorhoz