2010. évi rendezvények

Tartalom:

2010.03.01. Széchenyi emlékdíj
2010.04.01.- 2010.04.08. "22. Tavaszi Hadjárat"
2010.05.28. - 2010.05.30. Ludovika Fesztivál az Orczy kertben
2010.07.03. Kisnánai Várjátékok
2010.07.16.- 2010.07.18. Gyulaffy Napok
2010.08.28.- 2010.08.29. Buda Eliberata 2010.
2010.10.22.- 2010.10.24.Zsebeházi Napok Tengõdön.

SZÉCHENYI - EMLÉKDÍJ 2010.
2010.március 3.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség 2010-ben elnyerte a Széchenyi-emlékdíjat. Az átadási ünnepségre 2010. március 3-án a Magyar Tudományos Akadémia felolvasó termében került sor. Szövetségünk nevében Székely Tibor ügyvezetõ elnök vette át a kitüntetést. Jelen voltak továbbá a korszakos tagozataink képviselõi is. A török kort egyesületünk elnöke képviselte..

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

 

"22. Tavaszi Hadjárat"
2010. április 01. - 2010. április 08.

Egyesületünk idén újra részt vett az immáron huszadszor megrendezett Tavaszi Hadjáraton, 2010. április 1.-tõl 8.-ig.

A Történelmi Lovas Egyesület által alapított, 1848-as szabadságharcnak emléket állító rendezvénysorozatot egyre nagyobb érdeklõdés kíséri.. A rendezvény fõ rendezõszerve, a Magyar Hagyományõr Világszövetség. A hadjárat Boldogtól Vácig tartó útvonalán a résztvevõk emlékhelyeket koszorúztak meg, hagyományõrzõ felvonulásokat tartottak, és a hadjárat nagy csatáit játszották újra. A rendezvények, különösen a csatabemutatók az érdeklõdõk sokaságát vonzották.

A rendezvénysorozat résztvevõi A Magyar Hagyományõr Világszövetség és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség mintegy ötven tagegyesülete, az érintett települések mintegy negyven társadalmi - kulturális szervezete, anyaországi, felvidéki, erdélyi, valamint lengyel, német, osztrák katonai hagyományõrzõk voltak. A Hadjárat leglátványosabb rendezvénye a tápióbicskei csata volt, ahol a résztvevõk a legnagyobb számban, komoly pirotechnikával és látványelemmel színesítve idézték meg a gyõzelmet.

A Bornemisza Hagyományõrség tagjai a csatabemutatókon népfölkelõként vettek részt.

Ludovika Fesztivál az Orczy-kertben
2010. június 03.

Fényképalbum

Ludovika Fesztivál néven három napos katonai hagyományõrzõ találkozót tartottak a hétvégén a fõvárosban, a józsefvárosi Orczy-kertben. A nagyszabású családi program keretében szombaton délelõtt rendezték meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hagyományos, száznapos ünnepségét.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Ezen a hétvégén a katonai hagyományõrzõk vették birtokukba a józsefvárosi Orczy-kertet. A felállított katonai táborokat már pénteken, a kora esti óráktól megtekinthették az érdeklõdõk.
A különbözõ magyar történelmi korokat idézõ látványos katonai bemutatók, lovas bemutatók, gyermekprogramok, kézmûves vásár és "tábori konyha" várta a kicsiket és nagyokat.
A hagyományõrzõ csapatok nemcsak bemutatókat tartottak a program ideje alatt, hanem valóban tábort ütöttek és katonai életet éltek három napon át a parkban.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A rendezvényen a Bornemissza János Hagyományõrségen kívül, több hagyományõrzõ csapat is részt vett: Várõrség Alapítvány, Zrínyi Miklós SE, Lovasíjász Hagyományõrzõ SE, Mathias Rex Történelmi Hagyományõrzõ Egyesület, Hunyadiak örökében Történelmi Hagyományõrzõk, Iloncsuk szabadcsapat, Salföldi Kopjások, Gyulaffy László Hagyományõrzõ Bandérium, Sándor Huszárok Lovasklubja, Dabasi Honvéd Tüzérek, 15. Második Székely Határõr Gyalogezred, Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományõrzõ Egyesület, Dunaharaszti Katonai Hagyományõrzõ Egyesület, Mare Temporis Alapítvány.

Kisnánai Várjátékok
2010. július 03.

Fényképalbum

A kisnánai Várjátékok 2000 óta kerülnek megrendezésre. A kort vitézi bemutatók, zenék, táncok idézik meg. Bemutatásra kerül a középkor-koraújkor gasztronómiája is. A vár környékét kézmûvesek veszik birtokukba. Bemutatják mesterségüket, árulják portékájukat. A nap legérdekesebb specialitása a boszorkányverseny. A jelöltek összemérhetik tudásukat szemmel verésben, átokmondásban, seprû használatában és bájital-keverésben. A gyõztest Nána Vára Boszorkánya boszorkánnyá fogadja. Késõbb, ahogy ez lenni szokott a boszorkány máglyán végzi…

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk már másodszor vett részt a várjátékokon. A résztvevõ csapatok, vitézi próbán mérték össze tudásukat. A rendezvény sikeréhez az idõjárás viszontagságaival dacolva, viselet, fegyverzet és harci bemutatóval járultunk hozzá.

Gyulaffy Napok
2010. július 16. - 2010. július 18.

Fényképalbum

A Gyulaffy Napok keretén belül közel száz hagyományõrzõ idézte meg a török hódoltság eseményeit. A helyiekhez az ország számos végvárából is érkeznek vitézek, a rendezvény teljes bevételét pedig a csobánci vár állagmegóvási és renoválási munkákra fordítják.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Napközben hagyományõrzõ bemutatók, gyalogos és lovas viadalok, palánkvár-ostrom, hastáncosok és egyéb programok várták a látogatókat, miközben a népi iparmûvészek portékáiból is vásárolhattak. Szakértõ történészi vezetéssel meg lehetett mászni a várhegyet és megtekinteni a romokat, esténként pedig színvonalas koncerteken szórakozhatott a nagyérdemû.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A szervezõ Gyulaffy László Hagyományõrzõ Lovasbandérium - Csobánc Váráért Alapítvány fõ célkitûzése Csobánc várának és a hozzá tartozó várútnak a rendbetétele, a vár rekonstrukciója, a végvári korszak hagyományainak ápolása, megidézése.

Fényképalbum a mustáról

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk saját bemutatót tartott, illetve részt vett a palánkvár-ostromban is.

Buda Eliberata 2010.
2010. augusztus 28. - 2010.
augusztus 29.

Fényképalbum

A csaknem másfél évszázadon át a török kezében lévõ Budai Várat 1686. szeptember 2-án a keresztény európai nemzetek egyesített csapatai, a Szent Szövetség katonái foglalták vissza Lotharingiai Károly herceg vezetésével több, mint két hónapos ostrom után. A grandiózus katonai vállalkozás több kudarcot vallott várostrom után, a gondos és kitartó stratégiának volt köszönhetõ. A XVII. század keresztény európai összefogására és a dicsõ gyõzelemre emlékeztünk idén is, a Buda Eliberata rendezvény keretében, amelyet együtt ünnepeltek a budavári lakosok, a katonák, és a katonai hagyományõrzõk.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A korabeli öltözetben és fegyverzetben játszódó, narrációval kísért ostromjátékon az érdeklõdõk megismerkedhettek a történelmi szereplõkkel. Az Ostromjáték a Palotanegyed Újvilág Kertjében zajlott augusztus 28.-án és 29-én. A résztvevõ csapatok a rendezvény ideje alatt bemutatókat tartottak és többször õrjáratoztak a várban, felidézve a kor hangulatát.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A rendezvény ideje alatt az ostrom korát idézõ katonai tábor rendezkedett be az Újvilág Kertben, ahol bárki belekóstolhatott a várat ostromló hajdani csapatok életébe.

A Bornemisza Hagyományõrség több bemutatót tartott, és az ostromjátéknál vitézei a török és keresztény oldalon is képviseltették magukat.

Zsebeházi Napok Tengõdön
2010. október 22. - 2010.
október 24.

Fényképalbum

Ez évben is megrendezésre került a "Zsebeházi Napok" nemzetközi katonai hagyományõrzõ találkozó a somogy megyei Tengõdön. Nagyszabású ünnepség kísérte a rendezõ Történelmi Lovas Egyesület 25 éves évfordulóját, és ami talán a legkivételesebb, hogy idén elõször négy esküvõre is sor került a rendezvény keretein belül. A hazai, erdélyi, és külföldi csapatok részvételével a már szokásos program zajlott: Zsebeházi István sírjának koszorúzása a temetõben, majd ökumenikus istentisztelet és végül a községi Világháborús Emlékmûnél tartott ünnepi megemlékezés zárta a "Zsebeházi Napok" hivatalos részét.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A szokásos mûsormenet mellett jelen volt a Szent Korona hiteles másolata a Magyar Koronaõrök Egyesületének köszönhetõen, illetve négy hagyományõrzõ pár esküdött örök hûséget egymásnak. Ez után fõzõversennyel, és esküvõi mulatsággal telt a nap hátralévõ része.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Este a Szellemházban udvarán egyesületünk által megrendezésre került, az immár hagyományos Bornemisza Kupa hagyományõrzõ ügyességi verseny. Ezen kívül egyesületünk, a rendezvényeken való díszelgés mellett hadtáp tevékenységgel hozzá járult a rendezvény sikeréhez, mely a jelenlévõk véleménye szerint minden idõk legjobb Zsebeházi Napja volt.

 

Vissza a Menüsorhoz