2012. évi rendezvények

Tartalom:

2012.01.13. "Ami a viselet mögött van… Vitézek a végeken" -Jánváry Zoltán kiállítása
2012.04.01.- 2012.04.08. "24. Tavaszi Hadjárat"
2012.05.18. - 2012.05.20. III. Ludovika Fesztivál az Orczy kertben
2012.07.06. - 2012.07.08. Kisnánai Várjátékok
2012.07.13.- 2012.07.15. Gyulakeszi - Gyulaffy Napok
2012.07.20.- 2012.07.22. Nádasdy Történelmi fesztivál - Sárvár
2012.07.27.- 2012.07.29. Végvári Vígasságok- Eger
2012.08.17.- 2012.08.19. Augusztusi Vígasságok Mezõkeresztesen
2012.08.24.- 2012.08.26. Buda Eliberata 2012.
2012.10.06. Népliget- II. Multidézõ piactér
2012.10.21.- 2012.10.22.Zsebeházi Napok Tengõdön.

"Ami a viselet mögött van… Vitézek a végeken"-Jánváry Zoltán kiállítása 2012. Január 13.

Fényképalbum

Péntek délután muzsikaszóra tartottak katonai toborzót a Budai Várban. Nem állt be a hadiállapot: Jánváry Zoltán fotómûvész, grafikus kiállításának megnyitójára hívta fel ezzel a figyelmet a Magyarság Háza.

A Magyarság Házának idei elsõ nyilvános rendezvényeként nyílt meg a budai várban, a Szentháromság tér 6. szám alatt "Ami a viselet mögött van… Vitézek a végeken" címmel Jánváry Zoltán kiállítása. Az Egyesült Államokban élõ festõmûvész, grafikus fotográfiái a XVI-XVII. századi magyar végvári vitézek fénykorát idézi meg tíz magyarországi hagyományõrzõ csoport mintegy száz tagja közremûködésével.

Jánváry Zoltán ötven képén a hagyományõrzõk láthatók saját, korhû viseletben, amely magyarországi kézmûvesek munkáját dicséri. Az öltözetek készítõi között található ceglédi gyapjúszövõ, karcagi ötvös, több késes, fegyverkovács, bõrmûves, viseletvarró, zsinór és paszománykészítõ, csizma és zászlókészítõ.

Egyesületünk tagjai szerepelnek a képeken, és a megnyitón is képviseltették magukat.

"24. Tavaszi Hadjárat"
2012. április 01. - 2012. április 08.

Egyesületünk idén újra részt vett az immáron huszonnegyedszer megrendezett Tavaszi Hadjáraton, 2012. április 1.-tõl 8.-ig.

A Történelmi Lovas Egyesület által alapított, 1848-as szabadságharcnak emléket állító rendezvénysorozatot egyre nagyobb érdeklõdés kíséri. A hadjárat Boldogtól Vácig tartó útvonalán a résztvevõk emlékhelyeket koszorúztak meg, hagyományõrzõ felvonulásokat tartottak, és a hadjárat nagy csatáit játszották újra. A rendezvények, különösen a csatabemutatók az érdeklõdõk sokaságát vonzották.

Nagyításhoz kattints a képre   Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk a hadjárat részeként, újra rendezte meg az isaszegi gyerekcsatát. A csata nagy sikert aratott a gyerekek körében.

III. Ludovika Fesztivál az Orczy-kertben
2012. május 18. - 2012. május 20.

Fényképalbum

Ludovika Fesztivált harmadszor rendezték meg a fõvárosban, a józsefvárosi Orczy-kertben. A nagyszabású családi program keretében szombaton délelõtt rendezték meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hagyományos, száznapos ünnepségét.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Ezen a hétvégén a Magyar Honvédség és katonai hagyományõrzõk vették birtokukba a józsefvárosi Orczy-kertet. A felállított katonai táborokat már pénteken, a kora esti óráktól megtekinthették az érdeklõdõk.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

A különbözõ magyar történelmi korokat idézõ látványos katonai bemutatók, lovas bemutatók, gyermekprogramok, kézmûves vásár és "tábori konyha" várta a kicsiket és nagyokat.
A hagyományõrzõ csapatok nemcsak bemutatókat tartottak a program ideje alatt, hanem valóban tábort ütöttek és katonai életet éltek három napon át a parkban.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A rendezvényen a Bornemissza János Hagyományõrség, a Várõrség Alapítvány, Gyulaffy László Hagyományõrzõ Bandérium hagyományõrzõi együtt tartottak bemutatókat, illetve tábori élet keretén belül kalauzolták el a török hódoltság kora hétköznapjaiba az érdeklõdõ gyerekeket és felnõtteket.

Kisnánai Várjátékok
2012. július 06. - 2012. július 08.

Fényképalbum

A kisnánai Várjátékok 2000 óta kerülnek megrendezésre. A kort vitézi bemutatók, zenék, táncok idézik meg. Bemutatásra kerül a középkor-koraújkor gasztronómiája is. A vár környékét kézmûvesek veszik birtokukba. Bemutatják mesterségüket, árulják portékájukat. A nap legérdekesebb specialitása a boszorkányverseny.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A jelöltek összemérhetik tudásukat szemmel verésben, átokmondásban, seprû használatában és bájital-keverésben. A gyõztest Nána Vára Boszorkánya boszorkánnyá fogadja. Késõbb, ahogy ez lenni szokott a boszorkány máglyán végzi…

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk már évek óta részt vesz a várjátékokon. A résztvevõ csapatok, vitézi próbán mérték össze tudásukat. A rendezvény sikeréhez viselet, fegyverzet és harci bemutatóval járultunk hozzá.

Gyulaffy Napok
2012. július 13. - 2012. július 15.

A Gyulaffy Napok keretén belül közel száz hagyományõrzõ idézte meg a török hódoltság eseményeit. A helyiekhez az ország számos végvárából is érkeznek vitézek, a rendezvény teljes bevételét pedig a csobánci vár állagmegóvási és renoválási munkákra fordítják.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

Napközben hagyományõrzõ bemutatók, gyalogos és lovas viadalok, éjszakai és nappali palánkvár-ostrom, hastáncosok, szablyavívó verseny, és egyéb programok várták a látogatókat, miközben a népi iparmûvészek portékáiból is vásárolhattak. Szakértõ történészi vezetéssel meg lehetett mászni a várhegyet és megtekinteni a romokat, esténként pedig színvonalas koncerteken szórakozhatott a nagyérdemû.

A szervezõ Gyulaffy László Hagyományõrzõ Lovasbandérium - Csobánc Váráért Alapítvány fõ célkitûzése Csobánc várának és a hozzá tartozó várútnak a rendbetétele, a vár rekonstrukciója, a végvári korszak hagyományainak ápolása, megidézése.

Egyesületünk saját bemutatót tartott, illetve részt vett a palánkvár-ostromban is.

Nádasdy Történelmi Fesztivál - Sárvár Nádasdy-vár
2012. július 20. - 2012. július 22.

Fényképalbum

A fesztiválon már megszokhatta a közönség, hogy különféle vitézi bandériumok érkeznek sorra, és vernek tábort a pénteki nap során, a Nádasdy-vár környékén. Idén azonban a magyar vitézek felmentõként érkeztek, hiszen a vár ezúttal török kézen volt - eljátszottak a rendezõk a gondolattal, miszerint így is eshetett volna.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A nagyszínpad, és a vásári színpad számos ismert és remek hangulatot keltõ igric és muzsikus segítségével valóban visszarepítette a közönséget jó néhány évszázaddal korábbra. Természetesen a kézmûves vásár, vagy a különleges csemegéket kínáló pecsenyesütõk sem hiányoztak. Az esõs idõ ellenére nagy érdeklõdés kísérte a fesztivált.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A résztvevõ hagyományõrzõk bemutatókat tartottak, és közös csatajelenetekben csillogtatták meg harci erényeiket. Egyesületünk mind a török, mind a magyar oldalon jeleskedett, és a Nánai Sólymos Vitézekkel közösen adott elõ vidám történelmi játékot.

Végvári Vígasságok - Eger
2012. július 26. - 2012. július 29.

Fényképalbum - A fotókat Hajdú Ágnes Katalin készítette

A Végvári Vigasságok története 17 éves már Egerben. A fesztivál a Vár ostromának 460. évfordulóján került megrendezésre. A fesztivál révén felidézték azokat a történelmi korszakokat, amelyek a vár életében jelentõséggel bírtak. Ebben az évben, az 1552-es ostrom 460. évfordulóján a 16. századi végvári élet mindennapjait mutatták be.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Új elemként jelent meg az ostrom. A fesztivált a Heves Megyei Múzeumi Szervezet Dobó István Vármúzeuma rendezte.
Több mint száz hagyományõrzõ jelent meg a Vígasságon Egerben, a Várban és a belvárosban, karöltve az EGER 1552 Castingon kiválasztott fõhõsökkel.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk mind a török mind a magyar oldalon képviseltette magát a felvonulásokon, a csata és ostrom bemutatókon, muskétákkal és ágyúkkal.

Augusztusi Vígasságok Mezõkeresztesen
2012. augusztus 17. - 2012. augusztus 19.

Fényképalbum

Elsõ ízben került megrendezésre Mezõkeresztesen, az eddigi falunap helyett, egy nagyobb szabású, az 1596. évi mezõkeresztesi csata emlékének is tisztelgõ rendezvény. A török-kori tábori életet bemutató, és az itt megvívott csata harci eseményeit is megjelenítõ elõadások, kivívták a közönség tetszését.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünkön kívül, a Nánai Sólymos Vitézek, és az Egri Vitézlõ Oskola hagyományõrzõi vettek részt a színvonalas bemutatókon.

Buda Eliberata 2012.
2012. augusztus 24. - 2012. augusztus 26.

Fényképalbum

A csaknem másfél évszázadon át a török kezében lévõ Budai Várat 1686. szeptember 2-án a keresztény európai nemzetek egyesített csapatai, a Szent Szövetség katonái foglalták vissza Lotharingiai Károly herceg vezetésével több, mint két hónapos ostrom után. A grandiózus katonai vállalkozás több kudarcot vallott várostrom után, a gondos és kitartó stratégiának volt köszönhetõ. A XVII. század keresztény európai összefogására és a dicsõ gyõzelemre emlékeztünk idén is, a Buda Eliberata rendezvény keretében.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

A színhely ezúttal a Szentháromság tér és környéke volt. A bemutatókat, és az ostromjátékot és a párhuzamosan zajló Magyar Nyelv és a Magyar Könyv
Ünnepét nagy érdeklõdés és tetszés kísérte.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk mind a török, mind a magyar oldalon nagy létszámban vett részt a rendezvényen.

II. Múltidézõ Piactér a Népligetben
2012. október 06.

IBudapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és Budapest Fõváros Önkormányzata 2012. október 6-án Múltidézõ Piactér elnevezésû rendezvényt szervezett a Népligetben. A Múltidézõ Piactér: történelmi kirándulás a kézmûvesség, a kereskedelem, a gasztronómia, a kultúra és a vásári komédia világában.

Nagyításhoz kattints a képre

Változatos és izgalmas programokat kínálva a rendezvény megidézte a régi idõk hangulatát, kereskedelmét, kézmûvességét, iparát, katonai hagyományát, a falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítését, mindezt a látogatók bevonásával.

Egyesületünk tábori életképpel, és a gyerekfoglalkozással vette ki részét a rendezvénybõl.

Zsebeházi Napok Tengõdön
2012. október 21. - 2012.
október 22.

Fényképalbum - A fotókat Antal Edit készítette

Ez évben is megrendezésre került a "Zsebeházi Napok" nemzetközi katonai hagyományõrzõ találkozó a somogy megyei Tengõdön. A hazai, erdélyi, és külföldi csapatok részvételével a már szokásos program zajlott: Zsebeházi István sírjának koszorúzása a temetõben, majd ökumenikus istentisztelet játszótér avatás,végül a községi Világháborús Emlékmûnél tartott ünnepi megemlékezés zárta a "Zsebeházi Napok" hivatalos részét.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Ez után hagyományõrzõ esküvõ és mulatság kezdõdött, és tartott ameddig a vendégsereg bírta…

Vissza a Menüsorhoz