2013. évi rendezvények

Tartalom:

2013.04.01.- 2013.04.08. "25. Tavaszi Hadjárat"
2013.06.22.- 2013.06.23. Füleki Várjátékok
2013.07.06. Kisnánai Várjátékok
2013.07.12.- 2013.07.14. Gyulakeszi - X. Gyulaffy Napok Csobáncért
2013.07.19.- 2013.07.21. Nádasdy Történelmi fesztivál - Sárvár

"25. Tavaszi Hadjárat"
2013. április 01. - 2013. április 08.

Egyesületünk idén újra részt vett az immáron huszonnegyedszer megrendezett Tavaszi Hadjáraton, 2013. április 1.-tõl 8.-ig.

A Történelmi Lovas Egyesület által alapított, 1848-as szabadságharcnak emléket állító rendezvénysorozatot egyre nagyobb érdeklõdés kíséri. A hadjárat Boldogtól Vácig tartó útvonalán a résztvevõk emlékhelyeket koszorúztak meg, hagyományõrzõ felvonulásokat tartottak, és a hadjárat nagy csatáit játszották újra. A rendezvények, különösen a csatabemutatók az érdeklõdõk sokaságát vonzották.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre  

Egyesületünk a hadjárat részeként, újra rendezte meg az isaszegi gyerekcsatát. A csata nagy sikert aratott a gyerekek körében.

Füleki Várjátékok
2013. június 22. - 2013. június 23.

Video: http://www.hirek.sk/video/20130623153513/Tortenelmi-Varjatekok-Fuleken.html

Fényképalbum

Történelmi várjátékokat rendeztek a szlovákiai Füleken A XIV. Füleki Történelmi Várjátékok elsõ napján a kézmûvesek állították fel sátraikat a Várfelsõ utcán, a várudvarban pedig elkezdõdtek a gyerekprogramok. Felléptek bohócok, voltak játékok, versenyek, bábszínház, íjászat, lovaglás, és a kézzel hajtott körhintát is kipróbálhatták a kicsik.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

Június 22-én szombaton délután szlovákiai és magyarországi hagyományõrzõ csapatok léptek a közönség elé: több mint száz szereplõ avatta be a nézõket a koraújkori harcmûvészet rejtelmeibe. A program leglátványosabb részének a várostrom ígérkezett, amelyben azt jelenítették meg a török-kori hagományõrzõk, miként foglalták vissza a füleki várat a császári hadak 1593-ban a töröktõl. A küzdelembe valamennyi hagyományõrzõ csoport bekapcsolódott. Ágyúlövések, solymászbemutató, valamint zászlóforgatók mûsora színesítette a programot.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

A második napon, június 23-án vasárnap a Nógrád íjásza és a Füleki vár védõje címért küzdenek a résztvevõk a Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen. A Füleki Várjátékokat a Koháry Polgári Társulás rendezte.

Kisnánai Várjátékok
2013. július 06.

Fényképalbum

A Kisnánai Várjátékokat a millennium évében, 2000-ben rendezték meg elsõ alkalommal. A vár környezetében kézmûves bemutatót és vásárt tartanak. Este boszorkányos hölgyek mérik össze tudásukat szemmel verésben, átokmondásban, seprûn lovagolásban és bájital keverésben.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Az elsõ várjátékok alkalmával megalakult Nánai Vár Lovagrendje, akik éve óta meghatározó szereplõi a rendezvénynek. A tagok minden évben döntenek arról, hogy van-e érdemes polgár, akit maguk közé fogadnak és lovaggá ütnek, ekkor esküjüket Kompolti László sírjánál erõsítik meg. A várjátékok oszlopos szereplõi a Nánai Sólymos Vitézek, lelkes kisnánai fiatalok, akik idõrõl-idõre élettel töltik meg a várat.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Egyesületünk bemutatót tartott, és az ostromjátékban is helytállt.

X. Gyulaffy Napok Csobáncért
2013. július 12. - 2013. július 14.

Fényképalbum

A "Gyulaffy László Hagyományõrzõ Lovasbandérium - Csobánc Váráért Közhasznú alapítvány" immáron 10. alkalommal rendezte meg a Gyulaffy Napok Csobáncért elnevezésû 3 napos fesztivált. Céljuk a történelmileg hiteles, a hajdani kultúrát a hagyományoknak megfelelõen visszaadó és értékõrzõ turisztikai program megrendezése. A rendezvény során befolyt bevételeket a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják.

  Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

Középkori forgatag keretében életre kelt az 1500-as évek török kori Magyarországának élete, hangulata. Ízelítõt adtak a kihalófélben lévõ mesterségekbõl, a néphagyományok, népszokások felidézésén keresztül megismerhette a közönség a kor hagyományait. Kóstolót kaphatott az érdeklõdõ a páratlan íz világú török és magyar konyha ínyencségeibõl. Gyermekek szórakozását egész napos játszóház, szalmavár foglaló, mesemondó, bábszínház és számtalan színes program biztosította.

Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre Nagyításhoz kattints a képre

Díszes lovasbandériumok felvonulása és hagyományõrzõ csapatok bemutatója ás várostrom mutatta be a kor harci szellemét. Egyesületünk bemutatót tartott a házigazdákkal közösen, és a várostromban is kitett magáért.

Nádasdy Történelmi Fesztivál - Sárvár Nádasdy-vár
2013. július 19. - 2013. július 21.

Fényképalbum

Az V. Nádasdy Történelmi Fesztivál a 420 éve kirobbant tizenötéves háború korszakát idézi fel Sárváron. A háborús készülõdés nyomán felbolydulnak a hadak, általános mozgósítás kezdõdik: hajdúk, végvári vitézek, muskétások és katonaparasztok gyülekeznek Nádasdy Ferenc birtokán, hogy hadba vonuljanak az Oszmán Birodalom ismételt fenyegetése miatt. Az oszmán elõhadak azonban közelebb vannak, mint hinnék…

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

Ahogy az elmúlt évek során, a Fesztivál ötödik alkalommal is kiemelt hangsúlyt fordított a katonai hagyományõrzésre, idén azonban - rendhagyó módon - interaktív formában. A szemben álló felek soraiban felvonult a kor haditechnikája: muskéták, seregbontó-, és tábori ágyúk, valamint a lovas, és gyalogos harcmodor képviselõi - mindez részletesen bemutatva, kipróbálható, megtapasztalható módon.

Nagyításhoz kattints a képre
Nagyításhoz kattints a képre

A vállalkozó kedvûek minden felszerelést kipróbálhattak, kézbe foghattak. Lõhettek ágyúval, muskétával, kovás és kanócos fegyverekkel, felölthették a korabeli oszmán és a magyar vitézek felszerelését, páncélzatát. Egyesületünk Közös bemutatót tartott a Gyulaffy Bandérium és a Nánai Sólymos Vitézek csapatával, és részt vett az ostromjátékban.

Vissza a Menüsorhoz